'Bantulah Kak Ros...'

loading...

PERAI, PULAU PINANG - Seorang pengawal keselamatan hanya mampu akur jika majikannya mahu memberhentikan khidmatnya kerana terlalu kerap cuti. 

Kisah sayu mengenai wanita bernama Rosyatimah binti Rodi atau lebih gemar dipanggil sebagai Kak Ros ini dimuat naik oleh laman Penang Kini, cetus rasa kasihan netizen yang bersimpati dengan nasibnya. 

Kak Ros, bekerja sebagai pengawal keselamatan di Sekolah Menengah Taman Inderwasih, Perai bagi menyara hidup keluarganya. Suaminya, sudah terlantar sakit di rumah 5 tahun akibat strok. 

Dengan gaji yang tidak seberapa, beliau terpaksa menanggung anaknya seramai sembilan orang. Salah seorang sudah bekerja tetapi hanya mampu memberi RM300 setiap bulan, manakala yang lain ada yang masih bersekolah dan tidak berkerja. 

Namun, anak bongsunya yang masih bersekolah rendah adakalanya membantu ibunya dengan mengambil upah mencuci pinggan di kedai makan. 

Difahamkan, Kak Ros seringkali berulang ali ke hospital untuk mendapatkan rawatan susul berikutan beliau kehilangan satu buah pinggangnya akibat kemalangan lampau. Ekoran kerap kali bercuti menyebabkan majikan bakal mengambil tindakan memberhentikannya. 

Perkhabaran itu membuatkan Kak Ros susah hati dan meluahkan perkara itu kepada pengendali laman Penang Kini. 

Justeru, bagi sesiapa yang sudi menghulurkan bantuan tak kira apa jenis bentuk bantuan sekalipun bolehlah menghubungi Kak Ros di alamat A4-2-16, Flat Taman Inderwasih, Medan Kikik 3, 13600 Perai atau hubungi nombor telefon 017-4278450. - The Reporter
loading...

0 Response to "'Bantulah Kak Ros...'"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close